Neupravičeno parkiranje avtomobila na prostoru, ki je namenjen invalidom je v Sloveniji še vedno izredno velika težava. Raziskava je pokazala, da omenjena parkirna mesta vsaj polovico časa zasedajo vozila, ki nimajo ustreznega dovoljenja za parkiranje.

Parkirni prostor

Trenutno znaša kazen za neupravičeno parkiranje na invalidskem prostoru 80 €, po novem pa bo ta znašala 120 €. Mnogi menijo, da bi morala kazen biti višja, hkrati pa bi se moral na teh parkirnih mestih izvajati večji nadzor.

Poleg višje kazni pa so državni svetniki predlagali tudi spremembo zakona o veljavnosti parkirne karte za invalide. Parkirna karta bi veljala eno leto, na podlagi dokazil o invalidnosti pa bi se jo podaljševalo. V praksi se namreč dogaja, da so jo nekateri neupravičeno uporabljali še po smrti invalida.

Kaj zdravi ljudje razmišljajo takrat, ko parkirajo na invalidskem parkirnem mestu? Zagotovo ne razmišljajo o tem, da se lahko tudi sami kadarkoli znajdejo v vlogi invalidne osebe in da bi mu zaradi gibalne oviranosti v tem primeru tisti prostor prišel še kako prav.

Deli članek