Ko na popravilo odnesete telefon ali računalnik, je zelo priporočljivo, da serviserjem omejite dostop do svojih zasebnih podatkov, še posebej, če imate na napravi kaj takega, ko ni primerno za javnost.

Apple

Zgodilo se je leta 2016 v Sacramentu. Ženska je bila takrat stara 21 let in je odnesla svoj telefon na popravilo. Apple je za popravilo najel servisno podjetje Pegatron, kamor so poslali njen telefon.

Serviserji so – povsem razumljivo – dobili popolni dostop do vsebine na telefonu. Na njem pa so se nahajale tudi intimne fotografije ter seks video posnetki. Iz neznanega razloga so 10 slik in 1 seks video posnetek naložili na njen Facebook profil (iz svojega Facebook računa se prav tako ni odjavila). Ženska je za omenjeno dejanje izvedela šele po tem, ko so jo na naloženo vsebino obvestili njeni prijatelji. Krivca so seveda kmalu izsledili.

Kot pričakovano, je bila vložena tožba. Odvetniki so od Appla zahtevali 5 milijonov dolarjev odškodnine. Na koncu je prišlo do izvensodne poravnave, kakšen znesek je bil na koncu izplačan ženski ni znano, saj je v klavzuli zapisano, da mora to ostati tajnost.

Nasvet. Preden odnesete računalnik ali telefon na popravilo, izbrišite vse neprimerne datoteke in si jih shranite na zunanji disk ali na drugo varno mesto, do katerega imate dostop samo vi.

Deli članek