Na začetku tedna sem dobil sporočilo od osebe, ki dela kot osebna asistentka. Poslala mi je fotografijo, iz katere je razvidno, da se spremljevalci slepe osebe z vlakom ne morejo več voziti brezplačno, saj ima slepa oseba možnost pridobiti rdečo IJPP kartico, ki omogoča brezplačne vožnje po celi Sloveniji. Na podlagi članskih izkaznic invalidskih organizacij, lahko pri posameznih prevoznikih, ne glede na status (zaposlen/nezaposlen, upokojenec itd.) invalid dobi določen % popusta ali se pelje celo brezplačno, prav tako tudi njegov spremljevalec.

Slika - obvestilo

Situacijo sem nato preveril še sam na Slovenskih železnicah in po elektronski pošti dobil ta odgovor:
“prišlo je do spremembe glede pravil za slepe ali invalide ter njihove spremljevalce….prej je spremljevalec imel brezplačno, vi pa ste plačali vozovnico po tarifi, zdaj pa je obratno… na podlagi izkaznice se preveri v sistemu, in če ste upravičeni, se vam lahko izda kartica za brezplačna potovanja po Sloveniji (cena 3,00 €, veljavnost eno leto), spremljevalec pa plača vozovnico….brezplačno potuje zraven lahko samo pes vodnik.”.

Odločitev, da se omenjeni popusti ukinejo je bila očitno sprejeta nekje v ozadju, saj za to spremembo ni vedel nihče. Sam sem preveril pri nekaterih invalidih, če morda vejo za omenjeno spremembo in so vsi rekli, da ne, in da se še vedno dobi brezplačno vozovnico za spremljevalca. Gospa, ki je osebna asistentka invalidni osebi, tako ni več upravičena do brezplačne vozovnice in je tudi ni dobila. Ni pa jasno, kdaj je bilo to pravilo sprejeto, saj mi na to vprašanje niso odgovorili, na njihovi spletni strani pa prav tako ni nobenega obvestila. Za omenjeno spremembo pa najverjetneje ne vejo niti v invalidskih organizacijah (morda se motim, ampak na spletnih straneh organizacij o tem ni nobenega obvestila).

Če vse skupaj poenostavim. Do rdeče IJPP kartice je upravičen invalid, ki ni v delovnem razmerju in je imetnik evropske invalidske kartice. Spremljevalci so v tem primeru izpadli, saj rdeča IJPP kartica po zakonu ne omogoča brezplačne vožnje za spremljevalca.

Pozanimal sem se še pri nekaterih drugih avtobusnih prevoznikih, kako imajo urejene popuste za tiste, ki niso upravičeni do rdeče IJPP kartice

Pri FS prevozi so odgovorili, da imajo invalidi in njihovi spremljevalci še vedno omogočen brezplačen prevoz, ne glede na to, če imajo rdečo IJPP kartico ali ne. Se pa posvetijo vsakem primeru posebej.

Iz družbe Nomago so sporočili sledeče:
»V Sloveniji smo v zadnjih nekaj letih naredili izredno velik napredek pri razvoju javnega potniškega prometa. Poleg uvedbe enotne vozovnice in hitrih linij, ki so številna slovenska mesta z direktno povezavo povezala s prestolnico, je bila pri popularizaciji javnega potniškega prometa izredno pomembna prav uvedba brezplačnih vozovnic za upokojence, invalide in nekatere ostale družbene skupine. Čeprav je od uvedbe tako imenovanih rdečih IJPP vozovnic minilo šele leto dni, ki je bilo zaznamovano z epidemijo, lahko že sedaj vidimo, da je bila odločitev o uvedbi brezplačnega medkrajevnega potniškega prometa za določene družbene skupine izredno dobro sprejeta. Skupno je namreč v Sloveniji kar okoli 600.000 upravičencev do brezplačne vozovnice, med katerimi so tudi slepi in slabovidni z evropsko kartico ugodnosti.
Do brezplačne vozovnice javnega medkrajevnega potniškega prometa so upravičeni upokojenci, starejši od 65 let, vojni veterani in invalidi z evropsko kartico ugodnosti za invalide. Pri vseh omenjenih je sicer pogoj, da nimajo sklenjenega delovnega razmerja, prijavljene dejavnosti in ne nastopajo v vlogi poslovodnih oseb gospodarskih družb ali direktorjev zasebnih ustanov.
Odločitev o morebitnih popustih v medkrajevnem javnem potniškem prometu sicer sprejema pristojno ministrstvo, kot koncendent, medtem ko koncesionarji ne moremo sprejeti odločitve o uvedbi kakršnega koli popusta. Nomago ima za izvajanje Javnega potniškega prometa v Sloveniji kot koncesionar sklenjeno pogodbo s koncedentom, Ministrstvom za infrastrukturo. Pristojno ministrstvo določa skupna pravila (v vašem primeru popuste), ki jih moramo vsi koncesionarji spoštovati. Tudi obveščanje javnosti o novostih in spremembah v javnem potniškem prometu poteka usklajeno.«

Bodo pa vsem rdeče IJPP vozovnice podaljšali avtomatično, če ste do nje še vedno upravičeni, so sporočili pred kratkim. Razlog za avtomatično podaljšanje je epidemija Covid-19, saj je bil lansko leto za nekaj časa javni potniški promet ustavljen.

(če dobim odgovor še od drugih prevoznikov, jih bom dodal tukaj)

Deli članek