V četrtek, 6. Maja je na Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica potekala predstavitev video iger, ki je bila namenjena slovenskim medijem. Namen te predstavitve je pokazati širši javnosti, da lahko tudi slepi in slabovidni igramo video igre, ki so prvotno namenjene videčim osebam.

Slepi igralec

Velika imena med razvijalci, kot so Sony, Naughty dog in EA v zadnjih mesecih veliko pozornosti namenjajo invalidnim skupinam. S tem je na tržišče lansko leto prišla igralna konzola PlayStation 5, ki ima za razliko od predhodnika ogromno izboljšav na področju dostopnosti (izboljšan bralnik zaslona, dodatne nastavitve pri povečavi besedil in kontrasta itd.). Aja, treba je še dodati, da bralnik zaslona na PlayStation 4 sploh ni bil na voljo, če si ga uporabljal izven Amerike. Ko pa govorimo o igrah, pa je tukaj trenutno najbolj popularna kot tudi najbolj dostopna igra za slepe in slabovidne na konzoli The last of us II.

V Sloveniji je ta tematika še precej okrnjena. Slepi in slabovidni se o tem ne pogovarjamo prav veliko, zato smo odvisni od tujega trga. Večina tudi igra igre na računalniku ali na telefonu, saj so igralne konzole dokaj drage (PS5 je trenutno cca. 500 €). Potrebno pa je potem kupiti še kakšno igro, ki pa stane – lahko tudi 70 € (med drugim ima takšno ceno The last of us II).

Slepi in slabovidni smo bili na področju iger v preteklosti precej odmaknjeni od trga videčih, če lahko temu tako rečem. Za nas so se (in se tudi še) razvijajo igre posebej, teh pa videča oseba ne more igrati, ker se jih igra s pomočjo zvoka, slike na zaslonu pa ni. V naslednjih mesecih in letih pa lahko glede na trenutno situacijo sklepam, da bo tehnologija omogočala popolno prilagoditev večina iger, tako da bomo tudi na tem področju enakopravni vsem in se bomo lahko tudi z videčimi pomerili v kakšni hokejski tekmi ali nogometu.

Predstavitev za medije na MDSS Nova Gorica sem pripravil Miha Srebrnjak. Konec tega meseca pa bo organiziran dogodek, kjer boste videli igranje iger v živo, potekal bo preko Zooma.

Več sledi kmalu

Deli članek