Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je na seji prižgal zeleno luč predlogu novele zakona o prevozih v cestnem prometu, ki prinaša podlago za delovanje platform za prevoze, kot je Uber.

Uberjev voznik

Gledano iz strani potrošnikov, bo Uber precej “pocenil” taksi vožnje po Sloveniji. Iz tega vidika je ta novost za večino ljudi zelo dobrodošla, seveda pa je ob tej odločitvi kar nekaj nezadovoljstva – predvsem od ostalih taksistov, saj s prihodom ponudnika, kot je Uber, ne bodo mogli več zaračunavati visokih cen za svoje prevoze – če ste želeli na primer iz glavne avtobusne postaje v Ljubljani na letališče Brnik, ste lahko plačali tudi 30 evrov! Pri Uberju pa sta cena in pot znani že v naprej, kot tudi izvedba plačila, saj se vse izvede preko mobilne aplikacije. Pomembno je tudi poudariti, da bo omenjena storitev omogočala širšo dostopnost – tudi prevoz iz vasi, kar je bilo to do zdaj po večini nemogoče – razen, če ste segli globoko v denarnico.

Danes je v Sloveniji veliko zasebnih taksistov, ki ponujajo prevoze. Težava pa je, da nimajo nobene spletne strani ali aplikacije, kjer bi se preverilo, kakšna je cena prevoza. Prav zaradi tega so – predvsem turisti ali slovenci, ki ne poznajo tistega kraja – plačali precej višjo ceno, kot domačini. S to zakonodajo, ki prihaja, pa bo rešila omenjene težave. Če je potrošniku znana cena za avtobusni prevoz že v naprej in je ta enaka ne glede na izbranega prevoznika, bi bilo prav, da je tudi pri taksi prevozih enako. Zato velika večina to spremembo podpira.

Predvideva se, da bodo lahko ponudniki kot je Uber prišli v Slovenijo že kaj kmalu, morda še letošnje leto.

Deli članek