Nik Stanojević in Val Vidmar sta dijaka gimnazije Novo mesto. V lanskem letu sta se – kot pravita po naključju – lotila razvoja posebne naprave, ki bo slepim in slabovidnim omogočala samostojnejše gibanje v okolju. Z idejo sta se prijavila tudi na tekmovanje Popri, katerega organizira Primorski tehnološki park in v kategoriji dijaki osvojila prvo mesto! Pomoč pa jima zagotavljata tudi Podjetniški inkubator Podbreznik in Lions Klub Novo mesto. Kaj razvijata in kako sta se lotila razvoja, pa si preberite spodaj v kratkem intervjuju.

Slika ekipe

Kako sta prišla do ideje, da razvijeta pripomoček, ki bo pomagal slepim in slabovidnim? Sta že pred tem sodelovala s slepimi in slabovidnimi v kakšnem projektu ali je to za vaju prvič?

Do odločitve za začetek startupa podjetja Visus sva prišla med karanteno, saj sva imela oba veliko časa. Že dlje časa delujeva na področju novih tehnologij in elektronike. Najino znanje želiva uporabiti v prid sveta, saj nama je pomembno dobrobit vseh ljudi. Ta projekt je za naju eden izmed prvih večjih stikov s svetom slepih in slabovidnih in to izkušnjo opisujeva kot neprecenljivo.

Prototip pripomočka

Sama ideja do sedaj zamišljenega pripomočka je terjala veliko razvoja in sprememb. Vsak del naprave načrtujeva v skladu s bodočimi uporabniki, se pravi slepimi. Tudi sama sva presenečena kako je lahko ideja v tako kratkem času tolikokrat spremenila svojo obliko, seveda vse v smeri enostavnejše in zanesljivejše uporabe za slepe in slabovidne vseh starosti.

Kakšen pripomoček razvijata, kako bo ta pomagal slepim in slabovidnim?

Razvijava pametni pas imenovan See with me. SWM bo zaznaval ovire, robove pločnikov, talne oznake, semaforje in nevarnosti kot so avtomobili, kolesarji, luknje v cesti ter stopnice. Slepim bo tako olajšana orientacija v okolju.

Testiranje prototipa

Kako daleč sta z razvojem pripomočka, ali vama pri razvoju še kdo pomaga?

Napravo razvijava sama, vendar sva tekom razvoja veliko nasvetov dobila od najinih slepih prijateljev, profesorjev in sorodnikov. Da sva ta projekt privedla do te točke, sva potrebovala kar nekaj denarja. Za kritje teh stroškov bi se še enkrat rada zahvalila raznim podjetjem in Lions klubu Novo Mesto. Z njimi želiva sodelovati še v prihodnosti in verjameva, da bova napravo že letos spravila v roke slepim.

Letos sta sodelovala tudi na tekmovanju Popri, katerega organizira Primorski tehnološki park in osvojila prvo mesto v kkategoriji dijaki. Seveda iskrene čestitke za to! Kako komentirata ta dosežek?

Udeležitev tekmovanja Popri je bila fenomenalna izkušnja. Pohvalila bi Primorski tehnološki park, da so kljub trenutnim razmeram tako dobro izpeljali tekmovanje. Seveda sva presrečna, da sva zmagala in se uvrstila na svetovna tekmovanja. To zmago bova izkoristila za še večji zagon in razvoj najine naprave.

Kakšni pa so komentarji dejanskih uporabnikov tega pripomočka, ki bi jim prišel prav, se pravi slepih in slabovidnih? Jim je ideja všeč?

Nad idejo so bili slepi in slabovidni izredno navdušeni. Veliko najinih funkcij in izboljšav je prišlo ravno od pogovorov s slepimi. Naprava se je že na prvem testu odlično odrezala in nestrpno pričakujeva testiranja druge verzije.

Rač. prikaz spredaj

Kdaj lahko pričakujemo končno verzijo tega pripomočka?

Prvo napravo bodo slepi in slabovidni uporabljali že letos. Kdaj bo narejena končna verzija naprave, pa še sama ne veva, saj načrtujeva, da bova napravo redno nadgrajevala in ji po željah uporabnikov dodajala nove zmožnosti.

Kako bosta uporabnikom pristopila nasproti, kot vemo, je veliko slepih in slabovidnih na žalost brez službe in si težko privoščijo marsikateri pripomoček, saj so zelo dragi. Že imata informacijo, kakšna bo cena ali je to še skrivnost?

Zavedava se pomembnosti cene takih pripomočkov, še posebej ker je večina slepih in slabovidnih brezposelnih. Za ceno si tekom celotnega razvoja prizadevava, da bo čim nižja. Veliko komponent najine naprave sva že uspela najti ceneje, kar ugodno vpliva na ceno. Trenutno sva si ceno zamislila 2.200€, kar priznava, da je dovolj optimistično ampak sva se zato pripravljena boriti.

Po vseh močeh se trudiva, da bo naprava čim hitreje sprejeta v katalog tehničnih pripomočkov za slepe in slabovidne, saj tako cena ne bo predstavljala nobene ovire. Prav tako bo pri kritju cene pomagal Lions klub Novo mesto.

Rač. prikaz zgoraj

Bi želela za konec še kaj dodati?

Za konec bi opomnila bralce, da prav vsak od nas lahko zdaj naredi nekaj, da bo svet že jutri boljši za VSE ljudi!

Če želite o napravi izvedeti še več dodatnih informacij ali stopiti v kontakt z Nikom in Valom, obiščite www.visus.si.

Deli članek