Digitalno DAB+ omrežje v Sloveniji deluje od leta 2016. DAB+ omrežje omogoča poslušanje večje število radijskih postaj na isti frekvenci, prav tako pa je kvaliteta zvoka boljša in prihaja do manjših prekinitev ali “mešanja” radijskih postaj med seboj – slednje se pri FM opazi med vožnjo v avtomobilu, pri DAB+ tega ni.

Dab Radio

(Foto: Samopostrežna.com)

V Sloveniji trenutno DAB+ omrežje zagotavlja RTV Slovenija. 19 radijskih postaj je dostopnih po celi Sloveniji, ostale pa so razdeljene po delih države – vzhod, zahod in osrednja Slovenija z okolico.

Omrežje R1 (pokritost cela Slovenija)
Radio Slovenija – Prvi program, Val 202, Program Ars, Radio SI, Radio Ognjišče, Radio Antena, Hitradio Center, Rock Radio, Radio 1, Radio 2, Radio Bob, Radio Ekspres, Odprti radio, Radio Net fm, Radio Maxi, Radio Veseljak, Radio Študent, Radio Aktual in Radio City.

Omrežje R2 (razdeljeno na vzhod in zahod Slovenije)
R2 – vzhod:
Radio Maribor in Pomurski MMR.

R2 – zahod:
Radio Koper in Radio Capodistria.

Omrežje R3 (Pokritost Ljubljana z okolico)
Radio Salomon.

Prav Radio Salomon je zadnja radijska postaja, ki je bila dodana v omrežje DAB+. Slišna pa je na območju Ljubljane – tako kot preko FM.

Poleg zgoraj omenjenih prednosti, pa DAB+ omrežje prinaša tudi prikazovanje servisnih informacij – naprimer prometne informacije. In kar je najpomembnejše, ni vam več potrebno iskati, na kateri frekvenci oddaja posamezni radio, saj se imena postaj izpišejo takoj, ko DAB+ sprejemnik preneha z iskanjem postaj.

Deli članek